Apple ha presentat la darrera versió del seu sistema operatiu Mac OS X 10.9 Mavericks que després de 10 versions abandona la nomenclatura felina per anomenar-se com llocs propers a la seu d'Apple i que inspiren als seus creadors. Mavericks és una platja de Califòrnia molt coneguda per als surfistes per les seves onades. Coneguem doncs què ens ofereix de nou.

 

La primera novetat important és que per primer cop Apple presenta una nova versió del seu sistema operatiu que serà gratuïta. Lion 10.5 costava 120€, i si bé durant els últims anys el cost havia baixat considerablement fins als 19.90€, ningú s’esperava que Mavericks fos gratuït i a XIP estem convençuts que això ajudarà que molts usuaris passin immediatament al nou sistema.

 

 

Igual que a l’iOS 7, Mavericks presenta un complet lífting gràfic simplificant moltes de les aplicacions amb un disseny pla i deixant enrere la imitació de textures per passar al disseny sobri i pla que abraça ara tot el sistema operatiu, des del dock fins a la textura d'inici, el calendari, notes, contactes etc. Curiosament el Game center és l'única part que no ha estat actualitzat a les noves línies. 

 

Novetats Destacades:

 

Maps:
Una de les novetats importants és la inclusió de l'Aplicació “Maps” on podem navegar per ciutats de tot el món, calcular rutes i sobrevolar en 3D ciutats com Barcelona ara a la pantalla del nostre Mac.

 

 

iBooks:
No podia faltar tampoc l’iBooks, que també treu el cap per primer cop a un ordinador personal. Ara podem sincronitzar tots els nostres llibres presents a qualsevol altre dispositiu Apple i llegir-lo tant a l'iPad com al Mac. La sincronització amb l'iCloud ofereix la possibilitat de continuar llegint sempre des de l'última pàgina llegida en qualsevol altre dispositiu i quan comprem un llibre a l'iBooks Store es descarrega automàticament a qualsevol altre dispositiu, tot de manera completament automàtica. 

 

 

 

Safari:
Safari evoluciona fins a la versió 7.0 i presenta una interfície rejovenida i segons Apple una millora de la velocitat de navegació de l’ordre de més del 600% respecte a la versió anterior. Apareix una nova funcionalitat anomenada enllaços compartits on apareixen en una barra lateral tots els enllaços que els nostres contactes han compartit en xarxes socials com Twitter o Linkedin

 

 

 

Etiquetes:
Ara al desar un arxiu se li pot afegir una etiqueta (o tag) que ens permetrà assignar categories a cada arxiu, i d’aquesta manera quan es navega pel Finder poder clicar sobre qualsevol categoria i llistar tots els arxius que duguin aquella etiqueta.

 

 

 

Pestanyes:
Aquesta funcionalitat ha estat present a sistemes Linux des de fa molts anys, i ens permet navegar pels arxius del nostre ordinador poden crear pestanyes dins del Finder a l’estil de qualsevol navegador.

 

 

 

Suport multi monitor millorat:
Apple ha millorat el suport multi monitor. Ara el Dock i la barra de menú apareixen a qualsevol monitor i si una aplicació entra en funció de pantalla sencera en un monitor, l’altre continua completament operatiu

 

 

Noves tecnologies:
Tecnologies com (Time Coalescing) milloren l’eficiència de les peticions que es fan a la CPU i d’aquesta manera permetre al sistema entrar en fase de repós durant períodes més llargs i d’aquesta manera ampliar la duració de la bateria. App Nap també treu el cap, i bàsicament es tracta de desactivar les aplicacions que queden amagades darrere d’una finestra per reduir encara més el consum energètic. Altres millores com la descompressió de vídeo per Hardware (o maquinari) o Compressed Memory que allibera memòria RAM per millorar les prestacions globals del sistema aporten un millorament global important respecte a Mountain Lion.

 

 

  

Consideracions Finals: 
Per a poder instal·lar Mac OS X Mavericks cal un ordinador Apple amb processador Intel, tenir instal·lat OS 10.6.8 o superior i disposar d’un mínim de 2GB de memòria RAM. La descàrrega es realitza directament des de l’App Store i per continuar amb la nova tradició és exclusivament digital.

 

 

Siguen una actualització gratuïta i amb tota aquesta càrrega de millores internes no podem més que recomanar a tots els nostres lectors actualitzar a Maveriks, sobretot si es té un portàtil. La millora pot superar l’hora addicional de duració de la bateria respecte a Mountain Lion.

 

XIP>