Avui Canonical ens lliurarà Ubuntu 13.10 que seguint la tradició es presenta exactament sis mesos després de la 13.04. Un sistema operatiu de codi obert, lliure i gratuït. Analitzem les característiques d'aquesta nova versió que arriba com sempre completament traduïda al Català.

 


Avui dia no podem parlar de Linux sense mencionar Ubuntu que s'ha convertit amb el pas dels anys amb el referent per a usuaris domèstics que volen fer els seus primers passos dins del de vegades massa complex món de Linux.

 

Avui es presenta l'última versió, Ubuntu 13.10 (13 de 2013 i 10 fent referència al mes). Sense afegir cap novetat destacada respecte a la versió anterior 13.04, important l'absència del nou gestor gràfic xMir que segons Canonical no està encara prou madur per a ser presentat, però si que hi ha hagut una llarga llista de millores tècniques i actualització del llistat de programari per a disposar amb un sol clic de noves versions de totes les aplicacions instal·lat per defecte i les disponibles al gestor d'Aplicacions d'Ubuntu. Una de les novetats més importants d'aquesta versió és que per primer cop Canonical ofereix per defecte i aconsella la descàrrega de la versió a 64 bits quan fins ara encara recomanava la de 32 bits.


 

Novetats d'Ubuntu 13.10

  • Nou Linux Kernel 3.11
  • Interficie Unity 7
  • Smart Scopes
  • Actualització de totes les fonts de programari
  • La versió a 64 bits passa a ser la primària i recomanda per Canonical

 

 

També es presenta el nou Ubuntu SDK (Software Development Kit) que permet als programadors crear aplicacions amb llenguatge HTML5 que seran compatibles amb totes les versions actuals i futures d'Ubuntu, tant a l'escriptori com al mòbil.

 

S'espera que a l'Abril es presenti la versió 14.04 que serà una LTS (Long Term Support) amb un suport ampliat fins als 3 anys i que provablement acabarà amb la presentació de noves veresions cada 6 mesos per entrar en un nou sistema d'actualitzacions constants que farà evolucionar els sistemes operatius de manera constant. Però encara no hi som, en parlem d'aquí a mig any.

A banda de la versió Ubuntu 13.10 també s'han presentat totes les respectives variants: 

Lubuntu 13.10 - Versió amb un entorn gràfic molt més lleuger l'LXDE específicament recomanada per màquines menys potents (RECOMANADA per XIP)

Kubuntu 13.10 - Versió d'Ubuntu amb l'entorn gràfic KDE

Xubuntu 13.10 - Versió d'Ubuntu amb l'entorn gràfic Xfce

Ubuntu Studio 13.10 - Versió dissenyada per edició de vídeo i gràfica

Edubuntu 13.10 - Versió dirigida al món educatiu tant pel professorat com alumnes plena de material didàctic.

 

XIP>